בת ים מתחדשת
החל שלב האכלוס בפרויקט התחדשות עירונית בשדרות העצמאות 7
בת ים ממשיכה להתחדש והפעם בפרויקט מסוג תמ"א 38/2 בשדרות העצמאות 7, במסגרתו נהרס בניין עם 12 יחידות דיור והוקם מבנה מרשים עם 22 יחידות דיור חדשות. "הפרויקט הזה עבורנו הוא סוג של סגירת מעגל", מספר לנו, אילן גבסו, מנכ"ל קבוצת אלברטו גבסו ובניו, החברה היזמית בפרויקט. "אבי אלברטו, זכרונו לברכה, בנה מבנים למגורים במהלך שנות ה-60 וה-70 של המאה החולפת, בשדרות העצמאות מס' 57 ו-41 ואנחנו ממשיכים את דרכו בשדרות העצמאות 7 ו-9, בצמד פרויקטים בתחום ההתחדשות העירונית, שאחד מהם אוכלס לפני כ-4 שנים ואחד מהם מאוכלס בימים אלו".
מאת: יעקב אוחיון
צילום: יוסף טטרו
נשמח לשמוע ממך על הפרויקט בשדרות העצמאות 7
"מדובר בפרויקט מסוג תמ"א 38/2, הריסה ובנייה מחדש, במסגרתו פונו 12 דיירים, כולל שטח מסחרי ובית כנסת ארעי שפעל בתוך שטח המבנה. למעשה, קידמנו את הפרויקט בהליך תב"ע ובאופן כזה שיתאים למבנה החדש וישתלב עם ה-תב"ע של הפרויקט הקודם שלנו, הממוקם בשדרות העצמאות 9, כאשר מדובר באותה תב"ע עם חניון משותף לשני הבניינים.
עבודות ההריסה בשדרות העצמאות 7, החלו לפני כשנתיים וחצי ומייד לאחריהן התחלנו את תהליך הבנייה שהסתיים במהלך חודש ינואר האחרון. זה אחד מהפרויקטים היפים ביותר בבת ים בתחום ההתחדשות העירונית והוא מאכלס כיום 22 דיירים ושטחי מסחר בהיקף של כ-100 מטר.
כחברה יזמית בעלת סיווג קבלני מסוג ג'5, הנחשב לסיווג הקבלני הגבוה בענף, אנחנו בקבוצת אלברטו גבסו ובניו, משמשים גם כחברה יזמית וגם כחברת ביצוע היודעת לבצע את כל הפרויקטים שלה בכוחות עצמה וזה יתרון מאוד משמעותי בהקשר של מיזמי התחדשות עירונית".

בת ים כמוקד התחדשות
"בדומה לכל מיזם התחדשות אחר", מוסיף ומספר לנו אילן, "גם בפרויקט בשדרות העצמאות 7, התמודדנו עם אתגרים כאלו ואחרים, ביניהם, הליך משפטי של דייר סרבן בגינו נאלצנו לעכב את תחילת עבודות ההריסה והבנייה, אך בסופו של דבר, בית המשפט דחה את טענותיו והורה על חתימת הסכם תמ"א ופינוי הדייר. בסך הכול, גם אנחנו כחברה יזמית וגם עורכת הדין טליה חדד, אשר ייצגה את הדיירים בפרויקט, עשינו עבודה נמרצת ומאומצת והגענו לתוצאות מרשימות תוך פרק זמן קצר יחסית, גם עבור הדיירים וגם עבור העיר.
באופן כללי, בת ים היא עיר וותיקה שאין בה כמעט עתודות קרקע, ולכן, זה בלתי נמנע שיתקיימו בה מספר מיזמי התחדשות עירונית במקביל. אנחנו בקבוצת אלברטו גבסו ובניו, עסוקים ומתמקדים בנושא ההתחדשות העירונית בבת ים ואנו תמיד שמחים לראות בניין ישן נהרס ובמקומו מגיע בניין חדש לתפארת הדיירים והעיר".

האתגרים לאורך הדרך
על מנת לשמוע בהרחבה על סוגיית הדייר הסרבן בפרויקט והאתגרים הנוספים בפניהם ניצב הפרויקט לאורך הדרך, פנינו לעורכת הדין טליה חדד, אשר ייצגה את בעלי הזכויות בשדרות העצמאות מהיום הראשון. "אני מלווה את הפרויקט מהיום הראשון, כאשר ההסכם הראשוני נחתם מול הדיירים בשלהי 2016 ולאורך שנת 2017. היתר הבניה לפרויקט התקבל במהלך שנת 2020, לאחר שהוסרו כל ההתנגדויות לפרויקט. בתחילת הדרך, נדרשנו להתמודד עם לא מעט התנגדויות מצד הדיירים אשר בעזרת פסיקה עדכנית ומערכת משפט מקצועית הסתיים ההליך בפרק זמן אך קצר מהצפויי. למרות כברת הדרך המאתגרת שעברנו, מדובר בפרויקט התחדשות שבסופו של דבר קרם עור וגידים וכיום הוא מהווה את אחד מהמבנים היפים ביותר של העיר, בסמוך לחוף הסלע בבת ים".
דייר סרבן כגורם מעכב – כיצד מתמודדים?
"כשיצאנו לדרך עם הפרויקט", משתפת אותנו עורכת הדין טליה חדד, "מספר דיירים דרשו לקבל תמורות שלא מתיישבות עם המציאות בלשון המעטה. ודרשו לקבל יותר. מתוכם, היה דייר אחד שלמעשה התנגד לקיומו של הפרויקט. אותו דייר, טען בעצם שמגיע לו יותר והדבר הוביל לעיכובי זמן מיותרים. סוגיית הדייר הסרבן הגיעה עד לפתחו של בית המשפט המחוזי, כאשר בית המשפט הדייר הוא זה שדחה את טענות הדייר הסרבן ובהתאמה חתם בשמו על בקשת ההיתר.
חשוב לי לציין שבתחילת הדרך, מאוד חששנו מאילוצי ההתמודדות עם ההליך המשפטי, לאו דווקא בגלל הטענה אלא לנוכח העיכוב שזה עשוי היה לייצר לפרויקט, אך במקרה הזה, בית המשפט היה מאוד אופרטיבי ותוך תשעה חודשים נתן פסק דין במסגרתו נדחו טענות הדייר על הסף. מלכתחילה טענות הדייר היו מופרכות ואף הוכח באמצעות דו"ח שמאים שהתמורות המוצעות הן ראיות ואף יותר. לשמחתי, לפני מספר שבועות כלל הדיירים בפרויקטים קיבלו מפתחות, כאשר אני ממשיכה לייצג אותם עד לתום התהליך שזה למעשה עד תום מועד שנת הבדק הראשונה.
ההתמודדות עם דיירים סרבנים באמצעים משפטיים, זה הדבר האחרון שכל מי שמעורב בפרויקט התחדשות רוצה לעצמו. לפעמים אין מכך מנוס. בעיקר במקרים בהם אתה מבין שמגיע דייר שבא לסחוט את היזם. כיום, לאחר ההסדרה החוקית בתחום ההתחדשות העירונית ולאחר אירועי ה-7 באוקטובר, שלימדנו את כולנו שהתחדשות עירונית יכולה להציל חיים, גם מערכת המשפט מבינה את הצורך הקיומי במיזמי התחדשות ופועלת למניעת עיכובים הנוצרים בגין התנגדויות כאלו ואחרות".

נשמח לשמוע ממך על אופן ההתמודדות מול אתגרי הפרויקט
"אני תמיד טוענת שפרויקט התחדשות זה משבר אחד גדול שצריך לנהל, כאשר לכל דייר יש את הסיפור האישי שלו שצריך לקבל מענה כזה או אחר. בפרויקט המדובר בשדרות העצמאות 7, בנוסף להתנגדות מצד הדייר הסרבן, עימה התמודדו באמצעים משפטיים, נאצלנו להתמודד עם מספר משברים נוספים לאורך הדרך, שאחד מהם קשור לבית כנסת ארעי ששכן בתוך המבנה. נציגי בית הכנסת רצו לשמר את הצביון של המקום ולשמחתי הם מצאו אוזן קשבת אצל היזם, קבוצת אלברטו גבסו ובניו, שלמעשה ידע לתפור את הפתרון הנכון והמדויק לכל דייר וגם לנציגי בית הכנסת. זה ערך מוסף מאוד חשוב בעיניי, כאשר יש יזם מקומי שיש לו את הידע והנכונות לתפעל את הפרויקט באופן פרודוקטיבי ולמעשה לפתור כל משבר בטיימינג הנכון ולהמשיך להוביל את הפרויקט קדימה".


