המעצבים שהופכים את העסקים בפריפריה לדבר החם הבא

שלי מנצור ורם בונה הם הפנים שמאחורי משרד האדריכלות והעיצוב המצליח TRE. השניים, אשר הכירו במהלך לימודי עיצוב, חברו יחד ובחרו להשתקע דווקא בעיר ילדותם, חדרה. מפתיע? לא כל כך, אחרי כששומעים מה יש להם להגיד. על עיצוב בפריפריה, הקשר שבין תקציב לעיצוב, יצירת פתרונות מקיפים לעסקים ובעיקר גישה קצת אחרת. הכירו אותם.

3,692

שלי מנצור ורם בונה הכירו במהלך לימודי הנדסאי אדריכלות ועיצוב בפנים במכללת רופין. השניים סיימו את לימודיהם ב-2016, וכמו שמעידים על עצמם, תמיד נמשכו לעולם העיצוב ולמעשה היה מדובר בעניין של זמן עד שכל אחד מהם יבחר להתמקצע בתחום. שניהם ילידי העיר חדרה, מנצור (28) ובונה (32), ונגעו בתחומי העיצוב קודם לכן. מנצור נחשפה לתחום כבר בלימודי עיצוב בתיכון, משם המשיכה לעבודה בחברת יזמות ובנייה, ואילו בונה חזר ארצה לאחר 6 שנים של עבודה בחו"ל במהלכן גילה אדריכלות ועיצוב בשלל סגנונות בערי המטרופולין הגדולות בעולם. כששב ארצה כבר ידע לאן פניו מועדות ומיהר להירשם ללימודי העיצוב. "הסתובבתי בעולם וראיתי דברים שעוד לא הגיעו אלינו, סגנונות שסיקרנו אותי ועוררו בי השראה. כבר אז הרגשתי שזה המקום הטבעי שלי ורציתי רק ללמוד ולגלות עוד." הוא אומר. לאחר הלימודים עבדו שניהם בנפרד כשכירים, אך מהר מאוד הבינו שהדרך הנכונה עבורם היא להקים משרד משותף אשר יאפשר להם להשמיע את קולם האישי, ולא את חזונו של אחר. הקמת המשרד המשותף, הם מעידים, מאפשרת להם להביע את עצמם באופן האותנטי ביותר, בכל יום מחדש. שם המותג, אגב, נגזר מהספרה 3 בשוודית, תזכורת מהימים בהם ההרכב כלל שותף נוסף.

עיצוב בפריפריה – יש דבר כזה והוא חי ובועט

בימים אלה עובד הצמד העסוק על שלל פרויקטים ביניהם מסעדה איטלקית ופאב בחדרה, אולם אירועים בעמק חפר ומסעדה בשרית בחריש. קהל לקוחותיהם מגיע מחדרה וסביבתה, שם ממוקם משרדם, החלטה לא מובנת מאליה, לאור העובדה שמעוז האמנות והעיצוב בישראל שוכן הרחק בעיר הגדולה. "שוק הפריפריה, אם בכלל אפשר לקרוא לזה ככה, הוא הרבה יותר מאתגר, קודם כל ברמה התקציבית. במקרים רבים מדובר בנכסים פחות יקרים מאשר בתל אביב וכפועל יוצא גם תקציב העיצוב שמוקדש עבורם, נמוך יותר. דווקא הבקשה לייצר מראה מקורי וייחודי בתקציב מוגבל מאתגרת ומביאה אותנו להתמודדויות וחשיבה אחרת, לחיפוש אחרי פתרונות יצירתיים. זה הרבה יותר קל לעבוד עם תקציב ללא הגבלה, אך אפשר לעצב גם בית שייראה מדהים בתקציב לא גדול, וזה אחד מהדברים שמובילים אותנו בעבודה שלנו." מספר בונה.

כך למשל עיצב הסטודיו עבור זוג צעיר אשר ביקש לעצב מחדש דירת קבלן בתקציב מינימלי, רהיט דו שימושי המשמש לאחסון ולישיבה, במקום אדנית גדולה שגזלה שטח יקר, ובמקום טפט או קיר בריקים יקר, ייצר טפט תלת מימדי בעבודת יד, המורכב חתיכות אנכיות של ברזל מחוררות שביניהם מושחלים חבלים, שיחד יוצרים קיר כוח מרשים ומקורי.

TRE אדריכלות ועיצוב פנים, צילום דוד דהן

אבל לא רק אתגר עיצובי הוביל אותם למקם את משרדם דווקא בעיר, אלא גם תחושת שליחות. "העובדה ששנינו נולדנו בעיר חדרה יוצרת אצלנו ערך וקשר רגשי, אנחנו מחוברים שורשית לאזור ורוצים שלקוחות שלנו כאן ייצאו עם פרויקטים שייראו מעולה ובתקציב נמוך, ההנאה הכי גדולה שלנו היא כשבעלי עסקים באזור מצליחים לאחר שעיצבנו עבורם את המקום." מוסיפה מנצור. כאשר הם נשאלים על הפערים בתפיסות ובנראות בין העיר הגדולה לפריפריה, הם משיבים כי היום הגבולות מטשטשים. בזכות הרשתות החברתיות והאתרים, הטרנדים מגיעים לכל מקום כמעט באותו הזמן. חברות העיצוב בעלות סניפים בכל הארץ, כך שהכל מגיע בזמן אמת. עם זאת, באופן מתבקש, ההיצע בתל אביב גדול בהרבה יותר, מה שמוביל לרצון לחדש ולהביא משהו אחר, למצוא פתרונות מקוריים. השניים מעידים כי אינם מנסים להעתיק את תל אביב אל הפריפריה, אלא להפך, מבקשים לייצר עיצוב אשר תומך באופי היישובים באזור. אם במטרופולין הבנייה היא אורבנית וחדשנית, במגרש הביתי שלהם מדובר בתפיסה אחרת לגמרי, כאן הבתים מתאפיינים בחצרות גדולות, שטחים גדולים יותר. "אנחנו לא מנסים לדמות את האווירה של תל אביב ולהעביר אותה למקום אחר. כמו שלא ניסע למסעדה ביישוב מרוחק מתוך ציפייה לפגוש באווירה ועיצוב תל אביבי. המטרה היא להתאים את העיצוב במדויק לאווירה של המקום. דוגמא טובה לגישה הזו אפשר למצוא באחד הפרויקטים שלנו, מסעדה בכרכור, הממוקמת ברחוב של בתי פועלים אשר הוסבו לבתים ולמסעדות כאשר החזון היה להתאים את התכנון החדש להיסטוריה של המושבה, ולא לייצר משהו חדשני או טרנדי, שירגיש בסופו של דבר מלאכותי. בעינינו זה הרבה יותר מעניין ויותר נכון."

TRE אדריכלות ועיצוב פנים, צילום דוד דהן

מסע תמידי אחר פתרונות יצירתיים

החיפוש אחר פתרונות מקוריים הוא מוטיב חוזר בעבודתם, והוא מלווה אותם בכל פרויקט, קטן כגדול. בין אם מדובר בעיצוב מסעדה, סלון כלות או בית פרטי. בכל אחד מהפרויקטים של הסטודיו ניתן למצוא את טביעת האצבע הייחודית- פריטים שתוכננו על ידי שני המעצבים ונשלחו לייצור וחומרים זולים ונגישים שעברו הסבה והפכו לרהיטים ואקססוריז. "אנחנו משרד צעיר, ורוב הלקוחות שלנו מגיעים עם תקציב ממוצע, ולכן זה נושא שהוא ערך עליון עבורנו, מאוד חשוב לנו להוציא את המקסימום מהפרויקט גם מבלי להשתמש בתקציב גבוה. למשל, באמצעות תכנון סוגים שונים של ריהוט או פתרונות תכנוניים שלא עולים הרבה, אבל נראים מעולה. אנחנו מתכננים את הריהוט מרמת הסקיצה ומספקים שירות 360 כשהמטרה היא לחסוך ללקוח בעלות ומצד שני לייצר משהו שאין במקום אחר. בעבודה שלנו אנחנו אוהבים לייצר פרטים אותנטיים ולא לחקות. אנחנו אוהבים את החיות של החומר, לקחת דברים כמו שהם ולייצר מהם את המקסימום. אנחנו מוצאים את הקסם שבבטון סדוק או בעץ טבעי שהתיישן, ולא מנסים לצבוע או להפוך אותו למשהו שהוא לא."

TRE אדריכלות ועיצוב פנים, צילום דוד דהן
TRE אדריכלות ועיצוב פנים, צילום דוד דהן

תכנון לעסקים – התשוקה לפרטים הקטנים

מלבד פרויקטים פרטיים, פונים TRE לשוק העסקי, שם הם מציעים תכנון עסקי. מדובר במעטפת 360 המציעה טיפול כולל הנוגע לכל פן בחיי העסק, החל ממיתוג ועיצוב גרפי, ועד שיווק, ניתוח מדויק של קהל היעד ויצירת שפה מותאמת עבורו. השירות נולד מתוך ההבנה כי כל גורם, זניח ככל שיהיה, יכול להשפיע על חיי העסק, החל מהמוסיקה שתתנגן ברקע ועד נראות התפריט, כל אלו חשובים בכדי ליצור מוצר הוליסטי ומדויק שיודע בדיוק מה הקונספט שלו ומה מבדל אותו מהמתחרים. "זה משהו שאנחנו מאוד אוהבים לעשות וכאן התשוקה הגדולה שלנו. במקרים רבים בעלי עסקים פותחים מקום מבלי לתכנן מראש לאן פני העסק מועדות, אנחנו יורדים לרזולוציות כדי למקסם את ההצלחה של העסק, לוקחים רעיון ומדייקים אותו לרמת הפרטים הכי קטנים. שיווק, מיתוג, עיצוב גרפי- הכל עובד ביחד- מבחירת המזלג ועד התוכנית. צריך לקחת את כל הדברים הללו וליישם אותם נכונה ברמה העיצובית והפרקטית. אנחנו עובדים עם מומחים מכל התחומים ויודעים לאן לפנות בכל נושא- ממתגים, יועצי קולינאריה, מומחי אקוסטיקה, הכל בכדי ליצור מוצר סופי ארוז ומדויק שמדבר את אותה השפה מא' ועד ת'."

אחת הדוגמאות לפרויקטים מצליחים שעיצבו השניים, היא קצביה בחדרה שעיצב המשרד, שם ביקשו לייצר מקום קצת אחר. במקום שימוש באדום ולבן אשר נחשבים לצבעים השולטים ברוב הקצביות, בחרו לשלב צבעוניות בגווני כחול כהה ועץ, לצד אריחים לבנים מבריקים, המשווים למקום תחושת יוקרה. גם ברמה התכנונית נעשתה חשיבה מוקדמת וניתוח התנועה בחלל, כאשר התוכנית מעבירה את הלקוח דרך כל עמדות המכירה ובכך מאפשרת הן חווית משתמשת נוחה וחכמה והן מיקסום יכולת המכירה של העסק. פרויקט נוסף הממחיש את יכולות הסטודיו בחשיבה מחוץ לקופסא הוא חומוסיה מקומית בכרכור, המתפקדת עד שעות הצהריים במסעדה ומשעות הערב הופכת לפאב באווירה צעירה, בו מתקיימות גם הופעות של להקות מקומיות. האתגר העיצובי אשר עמד בפני השניים היה יצירת מקום שיעבוד טוב גם במהלך היום וגם בשעות הערב. את הפתרון מצאו בצבעוניות עשירה, תאורה טבעית מבחוץ בשעות היום, ופתרונות תאורה ייחודיים לאחר רדת החשיכה. גם מבחינת ריהוט מציע המקום מגוון אפשרויות ישיבה, גבוהה ונמוכה, וכן ישיבה חיצונית, ובכך משתנה באופן מודולרי לפי הצורך.

על החזון להמשך וחלומות לעתיד משיבים השניים יחד "רק להמשיך ולהתפתח, להתחדש כל הזמן, ולראות את הפרויקטים שעיצבנו מצליחים".

TRE אדריכלות ועיצוב פנים, צילום דוד דהן
TRE אדריכלות ועיצוב פנים, צילום דוד דהן
הצטרף/י לניוזלטר
הצטרף/י לניוזלטר
הירשם/י לניוזלטר שלנו לקבלת עדכונים
את/ה יכול/ה לבטל את ההרשמה בכל עת.

השאר תגובה

כתובת האימייל שלך לא תפורסם.